Yeni Bir Seyyah Gökhan Yıldırım

Eskiden seyyahlar gittikleri ülkelerde maden ararlardı, günümüze kadar birçok mesleğin evrilmesiyle seyyahlıkta yeni bir boyut kazandı. Kimisi için bir zevk, kimisi için bir meslek, kimi içinse bir yaşam tarzı haline geldi. İnsanlık var olduğundan beri keşif etme arzusu olsa da bir adım atacak cesaretimizin olmayışı bizi anca oturduğumuz koltuklarda bu mesleği icra edenleri izlemekle yetiniyoruz ve benim korkak ruhumun oturduğu koltukta gözlerim Gökhan Yıldırımı takip ediyor. Son zamanlarda Kuzey Kore’ye gitmesiyle ismini duyuran bu güzel insanla bir röportaj yaptık keyifli merak gidermeler.

Gökhan Yıldırım

1-Kendinden  biraz bahseder misin, kimsin adın ne, kaç yaşındasın, nerelisin, özellikle canlı yayınlarında en çok sorulan soru burcun ne, sosyal medya akımına  kaç yaşında girdin?

-Adım Gökhan Yıldırım, Diyarbakır Erganiliyim. 25 yaşındayım. İkizler burcuyum ve sosyal medyaya 2013’te girdim.

2- Rus Dili ve Edebiyatını isteyerek mi okudun yoksa mecburi bir tercih miydi ve neden bıraktın?

-Kayseri’de Erciyes Üniversitesinde 2 yıl rus dili ve edebiyatı okuduktan sonra sosyal medyada daha fazla iş vs yapabilmek için bırakıp Beykent rusça mütercim tercümanlığa geçtim. Rusça okumak çok istediğim, kendi tercihim olan bir bölümdü yani.

3-Hangi gecenin  baharında yola çıkmaya karar verdin ve seni yola çıkmaya iten şey neydi?

-Galiba 20 mayıs 2018’di. Okul kapanmıştı. Önümde bomboş bir 5 ay vardı. Ne yapacağım hakkında hiçbir fikrim de yoktu. Biraz da para biriktirmiştim. Araba alıp evin kapısına koyacağıma ya da orada burada kendime hiçbir şey katmadan yiyeceğime yola çıkıp bari 4 ay geziyim sonra döner okula devam ederim dedim. O 4 ay 600 gün oldu.

4- İlk gittiğin ülke neresi?

-Yurtdışında ilk 19 yaşımda Belarus’a gittim. Ama dünya turu başlangıcım Selanik Atatürk’ün evinden oldu.

5-İlk gittiğin ülkede korktun mu düşüncelerin neydi?

Hiçbir ülkede korkmadım. İllaki tedirgin oldum ama korkmadım. Cape Town’da soyulduğumda bile korkmadım sadece güldüm. Başıma bir gün geleceğini biliyordum çünkü bu olayın. 

6- Gittiğin ülkelerde Türklerle oradaki insanları karşılaştırdığın oldu mu?

-Türklerle her ülkede karşılaştım diyebilirim. Bir tek Kenya’da denk gelmedim. Ama onun dışında Endonezya’nın küçücük adalarından biri olan Gili’de bile bir dönerci gördüm.

7-Kaç ülke gezdin?

-Tam olarak kaç ülke gezdim bilmiyorum ama 70’ten fazla diyebilirim.

8- En çok hangisini beğendin, neden?

– En çok Tanzanya Zanzibar’ı seviyorum. Dünyadaki cennet orası. Halkın önceden yaşadıkları şeyler çok etkilemişti beni. Doğasıyla insanıyla hayatımın tamamını geçirebileceğim nadir yerlerdendir Tanzanya.

9- Yurtdışında yediğin en ilginç şey ne?

Yediğim en ilginç şey Hindistan’da sokakta yediğim Fire Paan. Yaprağın içine 15 farklı tatlı,tuzlu,acı bitkilerden yapılmış sosları kendi eliyle sürüp yaprağı kapatıp çakmakla yakıp yine kendi eliyle ağzıma tıkmıştı adam 🙂 Yediğim en ilginç ve en kötü şeydi.

10- Bir daha para verseler gitmem dediğin bir ülke var mı?

-Para verseler giderim ya niye gitmiyim. Ama Moldova ve Romanya gördüğüm en boş iki ülkeydi gezdiğim diğer ülkelere kıyasla. Böyle cevaplayabilirim sanırım bunu.

11- Neden Niçe ( Nietzsche )

-Neden Niçeee? Aslında biraz da abimin bana aşılamasıyla oldu. Twitter’da Niçe profilini açtığım günün sabahı şu anki profil resmini göndermişti bana abim. Akşam da ne açsam diye düşünürken Niçe bana mizahi bir karakter gibi gelmişti. Ayrıca kendim de Niçe’nin düşüncelerine oldukça yakınım. Tabii ki hepsine değil onu da söyliyim

12- Neden yalnız geziyorsun, sıkıldığın oluyor mu?

-Yalnız gezmeyi çok seviyorum. Yeri geliyor Ahmet Kaya açıp dünyanın en güzel manzarasında üzülebiliyorum yalnızlığıma ama bu seyahatimin %10’u ancadır. Yalnız olmak özgür olmaktır!

13- Kuzey Kore’ye nasıl girdin, orada yaşadığın garip bir olay var mı, bu konu hakkında hem çok eleştirildin hem de gurur duyuldun sana gösterilenin hakikat olduğuna inanıyor musun?

Kuzey Kore’ye bir İnstagram takipçim sayesinde gidebildim. Onun bağlantılarıyla yani. Youtube kanalımda onu da görebilirsiniz hatta. Bana gösterilen her şey gerçeklerdi. Tüm ülke bir Hollywood setiyse gerçekten dünyanın en iyi oyuncuları Kuzey Koreliler.

14-Kuzey Korede çektiğin bir fotoğrafa müdahelede bulunuldu mu?

Kuzey Kore’de sadece bir müzede fotoğrafa izin verilmedi. Müzelerde tüm dünyada fotoğraf yasak zaten.

15- Türkiye turu nerden çıktı?

-Türkiye turu biraz da takipçilerimin isteğiyle oldu. “Anca yurtdışını gez, vatan hainijfkkfk” tarzı mesajlar yüzünden oldu yani.

Camlıhemsin Rize

16- Sıradaki ülke?

-Sırada Rusya,Azerbaycan,Ermenistan var.

17- Avrupa hakkında ne düşünüyorsun?

Avrupa’yı tek kalemde konuşamayız. İspanya ile Norveç çok farklı yani. Ama genele alırsak kendileri saçma bir üstünlükte görüyorlar. Kurallı olmak disiplinli olmak tabii ki güzel ama bazen cidden abartıyorlar. Bana karşı en ufak bir kötü hareketleri olmadı onu da belirtiyim.

18- Türkiyeden bir vatandaş olduğunu duyduklarında iyi ve kötü aldığın tepki neydi?

Türkiye’den geldiğimi duyan kimse kötü bir tepki vermedi. Bangladeş,Pakistan,Güney Kore,Ürdün,Arjantin gibi ülkelerde cok mutlu olan insanlar oldu ama.

19-Ve en çok sorulan soru maddi kaynağın kim, sponsorun var mı?

Maddi kaynağım kendi sosyal medya işlerimden geliyor. Daha çok yeni olan bir sponsorluk anlaşması yaptım YERO Yurtdışı Eğitim firması ile. 600 gün kendim gezdim artık destekli gezicem yani.

20-Bize yurt dışında unutamadığın bir anını anlatır mısın?

Sanırım Bangladeş Arakan’dır. Çocuklara bakkaldan aldığım 1000 civarı şeker çikolatayı dağıtırken yüzlerindeki mutluluğu ama bu mutluluğun içindeki kırgınlığı hiçbir zaman unutamam. Biz ne hayatlar yaşıyoruz onlar ne “yaşıyorlar.”


Exit mobile version