8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bugün ülkenin ve dünyanın dört bir yanında kadınlarla ilgili, onların hak ve adalet arayışları konuşulacak, yazılıp çizilecek.Ülkemizde hayatta kalmak için bile emek vermek zorunda olan kadınlar varken kutlama yapmak ne mümkün. Ben de özel günün anlamına yakışır bir kitap tanıtmak istiyorum sizlere.
Sevgili Yekta Kopan’ın tavsiyesi üzerine dikkatimi çeken bu eserin yazarı Gülsüm Kav. Kendisi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun kurucularından biri ve genel temsilcisi. Mesleği ise uzman doktorluk. Tıp etiği üzerine çalışmaları olan yazarımızın aynı zamanda çeşitli yayın organlarında yayınlanmış yazıları mevcut. İlk kitabı olan “Yaşasın Kadınlar” Şubat 2020’de Doğan Kitap tarafından yayınlandı. Araştırma inceleme türünde olan bu kitapta bahsi geçen platform kurulduğu günden bu yana yaşanan kadın cinayetleri vakaları, nedenleri, istatistikleri gibi pek çok ayrıntılı bilgi yer alıyor. Ayrıca son kısımda bu kanayan yaraya somut çözüm önerileri de getirilerek sadece durum tespitiyle sınırlı kalmıyor. Neler yapacağız? Kadınlarımızın hayatını nasıl koruyacağız? Yeni ölümlerin önüne geçmek için nasıl tedbirler alacağız? sorularının da yanıtlarını veriyor. Kitabın arka kapak yazısı şöyle;
“Her evin kapısında Ceren Özdemir,
reddedilen her koruma başvurusunda Ayşe Paşalı,
her şarkıda Değer Deniz,
her kuaförde Muhterem Ecvil,
her sınavda Ceren Damar,
her kedi sevgisinde Merve Kotan,
her plazada Şule Çet vardır.
Her şehirde Özgecan adı verilmiş bir yer,
dünyanın ummadığınız bir yerinde “Ölmek istemiyorum” sözleriyle Emine Bulut ve en olmadık yerlerde karşınıza çıkan adlarını tek tek sayamayacağınız kadar çok öldürülen kadın ve mücadele eden binlercesi vardır.”
Yaşasın Kadınlar’da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun genel temsilcisi Gülsüm Kav, Türkiye’de kadın cinayetlerini ve çözüm yollarını, kadınların ve adliye koridorlarında adalet arayan ailelerin yanı başında sürdürdükleri mücadelenin deneyimi ışığında anlatıyor.
Özgür ve eşit bir dünya için
özgür ve eşit bir dünyada
YAŞASIN KADINLAR!
Dört bir yanda kadın güzellemeler yaparken unutmamız, okumamız, anlamamız gereken gerçekler bunlar maalesef. Nihai çözüm ise SEVMEK. Yaşamayı, doğayı, iyiliği sevmek. Sevgi dolu ailelerde büyüyecek çocuklar yetiştirmek. Kadın ya da erkek değil İNSAN olmayı yüceltmek. Ne güzel diyor bir Cem Karaca şarkısı;
“Ne erkek olmak hüner ne de kadın olmak,
Vallahi çok zor değil sırf insan olmak.”
Herkese iyi okumalar.