Sanatı Dönüştüren Heykeltraş; Mustafa Tuğrul

Mustafa Tuğrul, 1996 doğumlu Türk heykeltraş. Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünü birincilikle bitirmiştir. Çocukluğundan bu yana resime büyük ilgisi olan Tuğrul, zamanla heykel gibi elle tutulabilir eserler ortaya koymak istediğini fark ederek heykel yapmaya başladığını ifade ediyor. Şimdilerde figüratif metal heykeller yapıyor. Fakat onu özel kılan bölüm birinciliği veya heykel yapması değil, heykelleri yapış biçimi ve kullandığı malzemeler. Mustafa Tuğrul heykellerini yaparken yeni malzemeler satın almak yerine birçok insanın değersiz görüp çöpe attığı atık malzemeleri kullanıyor. Onu özel ve değerli kılan şey çöp olarak görülen atık malzemelerle ortaya muazzam eserler çıkarması. Hurdaların içerisinden, eskicilerden malzemeler seçerek onlara yeniden hayat veriyor. Hurdaya atılan malzemelerin hepsini birer sanat eseri malzemesi olarak görüyor.

Sarmaşık

Zaman zaman eşininde yardımıyla izlediği filmlerden, okuduğu kitaplardan ilham alarak tasarımlar oluşturuyor, malzemelerini topladıktan sonra figüratif veya kinetik heykellerinin yapımına başlıyor.


Bisiklet jantından yapmış olduğu son heykel en çok dikkat çekenlerden birisi bana göre. İnsanın toplumdaki sıkışmışlığını temsil eden bu heykel hem fikir hem de uygulama açısından oldukça başarılı gözüküyor. Bisiklet jantı dünyayı temsil ederken, atık sac parçalarından yapmış olduğu tel parçaları hayallerimize, mutluluğumuza giden yollarda önümüze çıkan engelleri temsil ediyor.

Atölyesinde çalışırken fazlasıyla özgür ve mutlu hisseden değerli sanatçımız kendi iç dünyasını, fikirlerini, yaşam tarzını heykellerine yansıtarak insanlara sunmayı tercih ediyor. Malzemeleri geri dönüştürerek toplumumuzdaki tüketim çılgınlığına dikkat çekmeye çalışıyor ve farkındalık yaratarak bunu bir nebze azaltmayı hedefliyor. Ülkemizde böyle yetenekli ve bilinçli sanatçıların var olduğunu görmek ülkemiz ve toplumumuz adına bizlere umut ışığı olmakta. Her geçen gün daha büyük farkındalıklar oluşturması ve değerinin anlaşılması dileğiyle.

Bekleyiş
Exit mobile version