Sanat Arası: İstanbul’da Açılacak Sergiler

Dünyayı saran pandeminin etkisi, 2020 sanat etkinliklerinde de kısıtlanmasına neden olmuştu. İstanbul’da da sergi, galeri ve sanat alanındaki faaliyetler yılın ilk yarısında kendini gösterememişti. Şimdi ise birçok galeri ve sergi alanları sanat severlere kapılarını açıyor. Sosyal mesafeyi baz alarak açılan güncel sergilere göz atabilirsiniz.

1) Ahmet Polat, KÖKLER, Kalyon Kültür (23 Haziran – 31 Ekim)

Uluslar arası birçok ödüle layık görülen sanatçının yeni sergisi, Mart 2020’de Kalyon Kültür Merkezi’nde açılıyor. “Dünyanın en önemli fotoğrafçılık kurumu olan ICP’nin (International Center of Photography – Uluslararası Fotoğraf Merkezi, New York) düzenlediği 22. Infinity Awards’da “Genç Fotoğrafçı” ödülünü kazanan ilk Türk fotoğrafçı olan, yapıtları Rijksmuseum (Amsterdam), Stedelijk Müzesi (Schiedam), Hermitage Müzesi (Amsterdam), FOAM Müzesi (Amsterdam), Bahreyn Ulusal Müzesi, Bozar (Brüksel) gibi önemli uluslararası kurumlarda sergilenen sanatçı, küratör ve araştırmacı Ahmet Polat’ın yeni projesi “Kökler”, kapılarını 2020’de açan Kalyon Kültür Merkezi’nin ilk sergisi olarak izleyiciyle buluşuyor.”

2) İmparatorluklar Arasında, Sınırlar Ötesinde, SALT Beyoğlu (15 Eylül – 27 Aralık)

Osmanlı İmparatorluğunun modernleşme ve tarih sahnesindeki yok oluşuna tanıklık eden “Köpe” Ailesi’nin hatıralarıyla canlanan sergi 15 Eylül’de açılmıştır. Sergi, II. Meşrutiyet, I. Dünya Savaşı ve mütareke döneminden detaylı arşivi ile görsel bir anlatı yaratmaktadır. Aile bireylerinin Braşov, İstanbul, Selanik, Edirne ve Konya gibi şehirlerde gelişen hayatları, kişisel belgeler aracılığıyla siyasal, diplomatik ve toplumsal tarihe ışık tutmaktadır. Sergi 27 Aralık tarihine kadar Salt Beyoğlu’ olacaktır.

3) Hüseyin Arıcı, Merhamet, x-ist (12 Eylül – 10 Ekim)

Hüseyin Arıcı’nın üçüncü kişisel sergisi olan Merhamet, kadim inançlar, mitolojik hikayeler ve doğaya ait form ve hareket betimlemelerine yer veriyor. Polimer kil üzerine akrilik ve yağlı boya gibi farklı teknikleri birleştirerek aslına yakın formlar üreterek gerçeklik algısını kırmak istemesine tanık oluyoruz. Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa, Mumhane Cd. No:50 Kat:2
Beyoğlu/İstanbul

4) Milat Sergisi, Yapı Kredi Kültür Sanat (22 Eylül – 31 Ekim)

Yapı Kredi Kültür Sanat binasının üçüncü katında açılan Milat sergisi, şair Lale Müldür’ün son dönemdeki resimlerini bir araya getiriyor. Müldür’ün şiirlerinde beliren imgelerin hislerini taşıyan bu resimler, şairin dünyasındaki bilinmeyeni öne çıkarıyor. Sergiyi 22 Eylül – 31 Ekim 2020 tarihleri arasına kadar gezip görebilirsiniz.

5) Alexis Gritchenko, İstanbul Yılları, Meşher (1 Eylül – 1 Kasım)

Meşher, COVID-19 salgını sebebi ile geçici olarak kapanan sergiyi sağlık önlemleri alınarak 1 Kasım tarihine kadar açık tutacaktır. Meşher, Ebru Esra Satıcı ve Şeyda Çetin ile ikinci sergisi “Alexis Gritchenko – İstanbul Yılları” ile, Ukraynalı sanatçının 1919 – 1921 yılları arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan eserlerini sergilemektedir. Gritchenko’yu en çok etkileyen Ayasofya’dan İstanbul surlarına, Üsküdar’dan Galata’ya ve Büyükada’yı kendine has üslûbu ile betimleniyor.

6) Lütfi Özkök, Portreler, İstanbul Modern (28 Temmuz – 25 Kasım)

1950’li yıllardan itibaren dünyada ve Türkiye’de edebiyat ve sanat alanındaki kişilerin portre fotoğraflarını çeken Lütfi Özkök’ün sergisi İstanbul Moderen’de sanat severlerle buluşuyor. Lütfi Özkök, Portreler adlı sergisi ile aynı zamanda bir dönemin içine girip tanıklık etmemizi amaçlıyor.

7) Pandemi Günlerinde Fotoğraf, İstanbul Modern (1 Haziran – 15 Kasım)

(Meltem Işık, 1977)

İstanbul Modern, salgın nedeniyle evde kaldığımız günlerde, fotoğrafa dair alanın sanatçılarını bir araya getirerek çevrimiçi bir sergi ile sonuçlandırdı. 43 fotoğraf sanatçısının pandemi sürecinde gerçekleştirdiği projelerle yaşadığımız günlere dair izlere rastlamak mümkün. Sergiye, 15 Kasım’a kadar çevrimiçi platformadan ulaşabilirsiniz.

8) Minyatür 2.0, Pera Müzesi (11 Ağustos – 17 Ocak)

Minyatüre yeni bir bakış açısı sunan eserleri bir araya getiren sergi, farklı coğrafyalardan sanatçıların heykelden videoya, tekstilden yerleştirmeye çeşitli formlarla bugüne ait yaşayan bir sanat biçimine dönüştürdükleri ‘güncel minyatür’ü ve onun dinamiklerini sorguluyor. Sömürgecilik, ekonomik eşitsizlik, toplumsal cinsiyet, ayrımcılık, toplumsal şiddet, zorunlu göç, gibi konuları yeniden ele alan “Minyatür 2.0” sergisi, 11 Ağustos 2020 – 17 Ocak 2021 tarihine kadar Pera Müzesi’nde görülebilir.

Exit mobile version