Pont Des Arts:Kalplere Vurulan Kilit
Kelime anlamı “sanat köprüsü”olan Pont Des Art köprüsü 1804 yılında açılan Seine Nehri’nde bulunan bir yaya köprüsüdür. Köprünün fiziksel özelliklerini anlatmak yerine bu kadar önemli ve ünlü olmasının, üstünde yürümenin ikinci plana atılmasını sağlayan ruhsal hikayesini yani birbirini seven insanların neden bu köprüye kilit astıklarını anlatmak istiyorum.
Hikayeye göre I.Dünya Savaşı sırasında Nada isimli bir öğretmen Relja isimli bir Sırp askere aşık olur. Ama Relja savaşmak için gittiği Yunanistan’da başka bir kıza aşık olur. Nada buna dayanamaz ve kısa sürede ölür. Nada’nın köyündeki kızlar bu hikayenin ardından aşık oldukları kişinin adını bir kildin üzerine yazıp Nada ve Relja’nın buluştuğu köprüye asarlar. Böylece aşık oldukları kişinin kalbine kilit vurduklarına inanırlar.
Bu gelenek sadece Nada ve Relja’nın köyünde değil birçok farklı yerde devam eder. Ama hiçbiri Pont Des Arts kadar ünlü olmaz. Bunun başlıca nedeni elbette aşıklar şehri Paris’te bulunmasıdır. O kadar çok aşık bu köprüye gelip kilit asmıştır ki yakın zamanda köprü çökme tehlikesiyle karşılaştığı için tırabzanlarda bulunan kilitlerin çoğu sökülmüştür. Yaklaşık 700.000 adet kilit olduğu söylenmektedir.
İnsanların birbirine güvenmek istemesi çok normal, bunu bir kilitle bir anahtarla somutlaştırmak istemeleri de çok anlaşılır bir durum. Fakat her güzel şey gibi bunun da artık niçin yapıldığının, amacından saptığının görülmesi gerekir. İnsan bunu yaparken duygularından çok popülerizmin etkisinde yapıyorsa sadece o köprüye gereksiz yük yüklemekle kalmaz, Nada ve Relja’nın hikayesinden bu yana gelen bu geleneğede saygısızlık yapmış olurlar. Ve durumun artık böyle olduğunu Pont Des Arts’da çökerek bize anlatmaya çalışıyor.
Pont Des Arts ne kadar bağırsa da ne kadar kızsa da insanların birbirine duyduğu sevgiyi, güveni yüklenmeye devam edecek. Temennim sadece bu duyguları yüklenmeye devam etmesi olacaktır. Çünkü bu duygular dışında başka bir sebeple çökmesi üzücü olacaktır. Umarım Pont Des Arts sonsuza kadar bu hikayeyi taşır.