Okulsuz Toplum-Ivan Illıch
Okulsuz toplum hakkında şüphesiz en ilginç detaylardan biri -kitabın kendi muhteşemliğini bir kenara koyarsak- giriş bölümünde yazan Illıch’in kitabı hakkında “Bir gün Türkçe’ye çevirileceğini asla düşünmezdim” sözüdür.Bunu düşünmesine sebep toplumumuzun eğitime, okula ve öğretmene olağanüstü saygısı olması muhtemeldir.
Kitap kendi içinde eğitime ve eğitilmeye neden ihtiyacımız olmadığından,beynimizin nasıl pamukla doldurulduğundan ve okulun gereksizliğinden bahsetmektedir.
no school today?
Burada okuyucuya soralım; Sizce insanlar okullar olmadan mı daha fazla kitap okuyup entellektüel olur ve kendini geliştirirdi yoksa şimdiki hallerinden daha mı az kitap okurlardı?
Bu çelişkili soruyu sevdiyseniz Pink Floyd’u ve felsefesini incelemenizi öneririz.
Fakirler ve zenginler, aynı şekilde, yaşamlarını yönlendiren, hayat görüşlerinin oluşmasına neden olan ve onlar için neyin yasal neyin yasal olmadığını tanımlayan okullara ve hastahanelere bağımlıdırlar.
Okulsuz Toplum-Ivan Illıch
Zargana-Hakan Günday
Hakan Günday şüphesiz,günümüzde değerini anlamasakta,bu yüzyılın kayda değer romancılarından biridir.Romanlarında kullandığı benzersiz,kendine özgü, yırtıcı ve çarpıcı üslubun okurda uyandırdığı merak ve hayret duygusu,onu başarılı kılan etkenlerden biridir.
Zargana’da konu herkesin oynadığı hayat oyununu kendince şekillendirip şekillendiremeyeceğine cevap arayan Zargana ve onun hayat hikayesidir.Eğer hayatı bir tiyatro sahnesi insanları maskeli kuklalardan ibaret görüyorsanız bu romanı şiddetle tavsiye ederiz.
—Bir sigaran var mı?
Zargana-Hakan Günday
İşte böyle başladı. Herşey bu üç kelimeyle başladı. Bir sigaran var mı? Yok, diyebilirdi. Belkide hiç yanıt vermemeliydi. Kalın dudakları arasından çıkan kelimeleri daha iyi dinlemeliydi. Aslında o gün Zargana Koma’dan bir sigara istememisti. Bir hayatın var mı, diye sormuştu belki de. Ve o, evet demişti. Sana verebileceğim bir hayatım var..’
Satürn’ün halkaları-W.G. Sebald
W.G. Sebald
Satürn’ün halkaları yeni tanıştığım Alman yazar W.G. Sebald’ın eseridir.Kitap yazarın gezileri,okumaları sırasında aldığı notlardan oluşmakta.Flaubert’in yorumlanmasından Thomas Browne’a,Korzeniovski’den Sırp toplama kamplarına, kitap okuyucuya adeta bir belgesel izliyormuş hissiyatı veriyor ve bilgi hazinenizi genişletiyor.Bu kitabı Ölmeden Önce Okunacaklar listenize dahil etmenizi ekseriyetle tavsiye ederiz.
Leviathan-Thomas Hobbes
Thomas Hobbes
İngiliz filozof Thomas Hobbes’ un Leviathan kitabı-her ne kadar ekşi sözlük yazarları kötüleseler de-yazarın en önemli yapıtlarından biridir.Kitapta devletin meşruiyetini ilahi güçlerden almadığından, nasıl kendi ellerimizle kendi efendimizi yaratıp eline güç verdiğimizden, insanların başı boş kalmaması gerektiği gibi pek çok önemli konudan bahseder.Girişte tanımladığı kelimeleri okumanızı tavsiye ederiz çünkü metinleri bu kelime tanımları ışığında okuyacaksınız.Hobbes’ un Leviathan’ını listenize eklemeyi tavsiye ederiz.
Putlar yapıldıkları vakit, onları tanrı haline getiren, oymacılar değil, onlara dua eden insanlardır.
Leviathan-Thomas Hobbes
İşaret Çocukları-Cahit Zarifoğlu
İşaret Çocukları Türk edebiyatı’nın en önemli yapıtaşlarından biridir.İlk okumada anlam çıkartılması oldukça güç dizeler, anlamsal bütünlük fakat kapalılık ve derinlik Zarifoğlu ile beraber edebiyatımıza girmiştir.Zarifoğlu böyle muhteşem dizeler yazmasının yanısıra Avrupayı gezen ilk Türk Müslüman yazardır.43 yıllık,bizim için çok kısa bir hayatı dop dolu yaşamış, bize dizelerinde hissettirmiştir.İşaret Çocukları’nı listenize eklemenizi tavsiye ederiz.