Dünya’da her geçen dakikada, denizlere ve okyanuslara bir kamyon dolusu plastik dökülmektedir. Dünya Ekonomik Forumu‘nun verilerine göre, her yıl ortalama 8 milyon ton plastik atık okyanus sularına karışmaktadır. Forum bu trendin sürmesi halinde 2050 yılına gelindiğinde, denizler ve okyanuslardaki plastik oranının, deniz canlılarından daha fazla olacağı uyarısında da bulunmaktadır.
Su, canlılığın devamı ve yaşamımız için inanılmaz bir öneme sahipken ve plastik hayatımızın her noktasında canlı devamlılığını tehdit ederken Boyan Slat isimli girişimci, Büyük Pasifik Çöp Alanı’nı temizlemek amacıyla 2013 yılında The Ocean Cleanup adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş kurdu. Ancak, The Ocean Cleanup’a göre atıkları gemiler ve ağlarla temizlemeye çalışmak pahalı, zaman alıcı ve çok büyük miktarlarda fosil yakıt gerektirmektedir.
The Ocean Cleanup, 2018 yılında Microsoft ile gönüllülerin yenilikçi çözümler bulmaya çalışmak için birlikte çalıştıkları yıllık yazılım yarışmasına katıldı. Sonrasında Microsoft çalışanı Drew Wilkinson, teknoloji devinin kar amacı gütmeyen bu kuruluşa nasıl yardımcı olabileceği konusunda The Ocean Cleanup’a bir e-posta gönderdi. Bunun üzerine Microsoft çalışanları, önleyicilerle nehirlerden akan plastiklerin ve diğer atıkların izini sürmek için bir makine öğrenimi modelinin oluşturdu ve The Ocean Cleanup’ı dev otonom plastik toplayıcılarını nasıl ve nerede kullanacağı hakkında bilgilendirdi.
Pahalı, zaman alıcı ve fosil yakıt gerektiren bu sistem yerine Microsoft çalışanlarından alınan yenilikçi çözüm yardımı ile güneş enerjisiyle çalışan bir önleyici araç, akıntıyla birlikte hareket ederek okyanusa ulaşmadan önce nehirlerden otonom olarak plastik topluyor.
Her bir önleyici yaklaşık 50 ton ağırlığındadır ve 65 metreküp atık kapasitesi bulunmaktadır. The Ocean Cleanup, bu büyük boyutuna rağmen önleyicinin ölçeklenebilir olduğunu çünkü seri üretim için tasarlandığını, dünyanın kirletici nehirlerinin birçoğunda çalışabileceğini ve atıklarla minimum insan teması gerektiğini belirtiyor. Hava durumuna, akıntıya ve diğer faktörlere bağlı olarak, bir önleme aracı günde 5 tondan fazla moloz toplayabilmekte. Dolduğunda ise yerel bir tesiste ayrıştırılmak üzere atıklar kıyıya getiriliyor.
The Ocean Cleanup, Jakarta ve Malezya’da halihazırda yerleştirilmiş olanlarda birlikte, 5 yıl içinde okyanuslara en çok çöp taşıyan nehirlerin 1000 tanesinde bu önleyicileri kullanmayı planlıyor. Jakarta ve Malezya’dan sonra sırada Vietnam ve Dominik Cumhuriyeti var.
Şimdi ise The Ocean Cleanup, finansal olarak sürdürülebilirliğini korumak için toplanan plastiği yeni ürünlere dönüştürme çabası içerisinde ve bir çözüm yolu olarak Güneş Gözlüğü üretti.
The Ocean Cleanup’ın 24 Ekim tarihli haberi ise şöyle;
“Güneş gözlüklerimiz, 2019 yılındaki operasyonlarımız sırasında Büyük Pasifik Çöp Yamasından çıkardığımız plastikten yapılmıştır. Kaliforniya’da Yves Béhar tarafından tasarlanan ve Safilo tarafından İtalya’da yapılmıştır – bu muhtemelen okyanuslardaki plastiklerden kurtulmanıza yardımcı olmanın en şık yoludur. Ve zamanı geldiğinde, kolayca geri dönüştürülecek şekilde tasarlandılar. Bu güneş gözlüklerinin satışından elde edilen gelirin% 100’ü doğrudan devam eden temizlik işlemlerine gidecek. Desteğiniz nedeniyle, sadece bir güneş gözlüğü gelirinden Büyük Pasifik Çöp Yamasının 24 futbol sahasına eşdeğer bir alanı temizleyebileceğimizi tahmin ediyoruz. Peki, bir The Ocean Cleanup güneş gözlüğünden ne bekleyebilirsiniz? İşte hızlı bir özet:
- Çerçeve, Büyük Pasifik Çöp Yaması’ndan topladığımız plastikten yapılmıştır.
- Lensler tam UV koruması ile polarize edilmiştir.
- Çerçevelerin içindeki bir QR kodu, güneş gözlüklerinizi kendinize bağlamanıza ve başkalarına katkınızla yaptığınız etkiyi göstermenize olanak tanır.
- Özel bir menteşe tasarımı sökmeyi kolaylaştırır, bu nedenle onları kullanımdan kaldırmanız gerekirse, malzeme türüne göre geri dönüştürülebilirler.”
Kaynak; https://theoceancleanup.com/