Evet, uzun zamandır yoktum; bir dizi şey yaşadım. Bazen burayı günlüğüm olarak kullanmak istemiyor değilim. Herkes, kendi yaşadığı hayatı değerli görüyor ve kendi derdini dünyanın en büyük derdi sanıp herkese duyurmak istiyor. Ama size şunu diyebilirim: Hayatımın altı üstünden çok da iyi değil. Çünkü özlem, bambaşka bir şey; öleni özlemek ise çılgınlık gerektiren bir şey.
Özlem, benim için hep sonunda bitecek bir şeydi, kavuşmaya giden yoldu; ama bu sefer özlem duyduğum insana kavuşamayacağım. Bu yüzden, sürekli karşımıza sosyal medyada çıkan bir söz var ya: “Bir gün hepimiz son selamımızı verip son kahvemizi içeceğiz ve kimse bunun farkına varamayacak.” O yüzden her kahvenin tadını çıkarıp, her selamı son selamımızmış gibi verelim. Bu da benim naçizane hatırlatmam olsun size.
Daha fazla uzatmayacağım ve sizi keşiflerimle baş başa bırakacağım. Sizden tek ricam, şarkı önerimi kulaklıkla ve son sesle dinlemeniz. Şubat keşiflerinde görüşmek üzere. Bir de sizce, her doğru her yerde söylenir mi?
Ocak Ayı Youtube İçerik Önerisi
Bilim Tarihinden Silinmesi Gereken Olay: ÖJENİ!
İzlerken “Bu kadarı da olmaz!” diyeceğiniz, hatta “Bir insan bu kadar da yanlış anlaşılmaz; Darwin yine ters döndü mezarında.” diye düşüneceğiniz, tarihten kesinlikle silinmesi ve hatta hafızalardan bir daha geçmemesi gereken bir olay: Öjeni. Gelin, beraber tarihin akıl almaz sayfalarında yolculuğa çıkalım. Merak etmeyin, bu kadar vahşet ve acıdan bahsettiğime göre rehberlerimizden biri de Hitler olacak.!
Eski bir sevdadan kurtulmuşum;
Artık bütün kadınlar güzel;
Gömleğim yeni,
Yıkanmışım,
Traş olmuşum;
Sulh olmuş.
Bahar gelmiş.
Güneş açmış.
Sokağa çıkmışım, insanlar rahat;
Ben de rahatım.
Ocak Ayı Film Önerisi – Nietzsche Ağladığında
Kendisine karşı saplantılı düşünceler beslediği Bertha adlı hastasını unutmak için bir süredir eşi Matilda ile tatilde olan Breuer, garip ve kaba bir not alır. Notun sahibi Bayan Lou Salomé’dir ve doktorla önemli bir konu hakkında görüşmek istemektedir.
Buluşmada, kısa süre önce aşk yaşadığı Friedrich Nietzsche’nin fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklarından bahseder. Ayrıca Nietzsche’nin intihara meyilli olduğundan ve ümitsizlik içinde bulunduğundan da söz eder. Nietzsche’nin, iki yıl içinde 24 farklı hekime gitmiş olmasına rağmen çare bulamadığını söyler.
Bu nedenle, doktorlara olan güveni azalan Nietzsche’yi fark ettirmeden tedavi etmesini ister. Doktor her ne kadar bunu kabul etmek istemese de, Salomé’nin kusursuz güzelliğinden etkilenir ve Nietzsche’yi bir yolunu bulup Viyana’daki kliniğine getirmesini rica eder. Gittiği doktorun da kendi içinde sıkıntıları vardır ve böylece birbirleriyle mesleki bir değiş tokuşa girerler, doktor-hasta ilişkisi kurarlar. Ardından, karşılıklı olarak tedaviye başlarlar.
Ocak Ayı Şarkı Önerisi – Ludovico Einaudi – Experience
İtalyan piyanist Ludovico Einaudi’nin birçok eseri takdire şayan, fakat içlerinden çok azı hayatın akışında arka planda çalacak parçalardan biri; tıpkı Experience gibi. Şimdi, sizinle birlikte ben de kulaklıklarımı takıp bu parçayla, hayatımın başladığı andan şu anki parçalanmaz akışına bir yolculuğa çıkacağım.