Nisan Keşifleri- Bu Ayın Önerileri

Nisan ayı ile beraber bahar geldim diyecek. Yakında ağaç dallarında rengarenk çiçekler görmeye başlayacağız gibi görünüyor. Tabiat ana uykusundan uyanıp yeryüzünü cennete çevirirken, sizler de kış aylarının soğuk günlerinden yavaş yavaş sıyrılırken bu ayın önerileri umarım güzel vakit geçirmenize sebep olur.

Nisan Ayı Youtube İçerik Önerisi-Watchtower of Turkey

Malumunuz evde olduğumuz şu zamanlarda hepimizin seyahatleri de kısıtlı oluyor. Bu kısıtlılıkta, Leonardo Dalessandri’nin 20 gün ve 3500 km’lik Türkiye seyahatinde yer verdiği ülkemizin sayısız güzelliklerinden bir kısmını üç dakika gibi kısa bir süre içerisinde en azından hoş vakit geçirmek için ve biraz da olsa seyahat ihtiyacınızı köreltmek için izleyebilirsiniz. Bana göre kısa olmasına rağmen etkileyici, ilgi çekici görüntülerin yer aldığı video yapılan geçişlerle daha da güzel olmuş diyebilirim.

Nisan Ayı Şiir Önerisi- Ahmed Arif: Dağlarına Bahar Gelmiş Memleketimin (İçerde)

  Haberin var mı taş duvar?

  Demir kapı, kör pencere,

  Yastığım, ranzam, zincirim,

  Uğruna ölümlere gidip geldiğim,

  Zulamdaki mahzun resim,

  Haberin var mi?

  Görüşmecim, yeşil soğan göndermiş,

  Karanfil kokuyor cıgaram

  Dağlarına bahar gelmiş memleketimin…     

Nisan Ayı Film Önerisi- Uyanışlar (Awakenings)

Gerçek bir olaydan uyarlanan, 1990 yapımı filmde başrollerde Robin Williams ve Robert DeNiro bulunuyor. Filmin konusunu Oliver Sacks’in romanından alan film bir nörolog ve oldukça asosyal olan doktorun keşfettiği ilacı 30 yıldır koma durumunda olan hastasına uygulamasıyla şekilleniyor. İlaç sayesinde 30 yıllık komadan uyanan Leonard Lowe genç olarak uyuduğu (komaya girdiği) odadan orta yaşlı haliyle uyanır. Onca geçen zamanın eksi yönlerini tamamlamak, uyandığı döneme ayak uydurmak zorunda olan Lowe’un zorluklarını ve doktorunun onunla olan serüvenini anlatan film izleyiciye güzel bir 2 saat vadediyor.

https://www.imdb.com/title/tt0099077/

Nisan Ayı Şarkı Önerisi Françoise Hardy- Comment te dire Adieu

Françoise Madeleine Hardy 77 yaşında Fransız şarkıcı ve söz yazarı olan sanatçı müziğe ilgisini annesinin hediye ettiği gitarıyla kazandı. Comment te dire Adieu’yu kendi sesiyle yorumladığı videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Nisan Ayı Dizi Önerisi- Gözlerinin Ardında (Behind Her Eyes)

Sarah Pinborough’un aynı adlı romanından uyarlanan Netflix’in yeni ve iddialı yapımlarından biri olan Behind Her Eyes, başarılı bir psikiyatr olan David ve eşi Adele’in İngiltere’de başka bir yere taşınmasıyla başlıyor. Dışarıdan bakınca güzel bir evlilikleri olduğu düşünülse de ev içerisinde, ailenin kuruluş temelinde farklı olaylar yer alıyor. David’in yardımcısı Louise’in hem David hem de Adele ile arkadaş olması işleri daha da farklı bir boyuta taşıyor.

Nisan Ayının Tablosu ve Hikayesi: Sandro Boticelli- La Primavera

Dönemin önde gelen ailelerinden olan Medici ailesi için Boticelli tarafından yapılan ilkbahar tablosu, Medici ailesinin köşkündeki yatak odası için yapılmıştır. Dönem içerisinde yatak odası için tablo yaptırmak Burjuva için üstünlük göstergesiydi. Tablonun adının ilkbahar olmasının sebebiyse genç Medici’nin 19 yaşındayken bu tablonun hediye edilmesidir. Gençliğinden dolayı tablo bu adı almıştır.

Portakal ağaçlarıyla bezenmiş tabloda, Eros’un gözlerinin bağlı olmasının sebebi aşkın gözünün kör olduğunu betimlemesidir. Diğer resmedilen karakterlere bakmamız gerekirse bunlar; Rüzgar Tanrısı Zephyros, Chloris ve baharın gelişini müjdeleyen Flora’dır. Boticelli tabloyu yaparken Ovidius’un Dönüşümler eserinden etkilenmiş ve ona uygun resmetmiştir. Baharın gelişi eserde Chloris’in Flora’ya dönüşmesiyle başlar.

Chloris’i Flora’ya dönüştüren ise onu evlilik öncesi şehvete zorlayan Zephyros olmuştur. Ondan her zaman nefret eden Chloris Flora’ya dönüşürken ağzından çiçekler dökülür. Boticelli bu yüzden tabloda yüzlerce farklı çiçek resmetmiştir.

Kaynak: Ernst Gombrich Sanatın Öyküsü

Nisan Ayı Kitap Önerisi- Orhan Pamuk: Veba Geceleri

Ülkemizin Nobel Ödüllü yazarı Orhan Pamuk 23 Mart’ta çıkartmış olduğu yeni romanı Veba Geceleri’ni okuyucunun beğenisine sundu.

”1901 yılında 3. Veba Pandemisi döneminde Osmanlı’nın 29. Vilayeti Minger adasında geçiyor.  Hem sürükleyici bir siyaset ve aşk romanı hem de Pamuk’un salgın, karantina, devlet ve birey konularını bir masal havasıyla tartıştığı bu tarihi roman, konusuyla yaşadığımız günlere de ışık düşürüyor.

1901 baharında Osmanlı İmparatorluğu’nun 29. vilayeti Minger Adası’nda veba salgını baş gösterince Sultan Abdülhamit önce Sağlık Başmüfettişi kimyager Bonkowski Paşa’yı, onun arkasından da genç ve başarılı Doktor Nuri’yi salgını durdurması için adaya gönderir. Padişah kısa bir süre önce genç doktoru, sarayda hapis hayatı yaşattığı ağabeyi önceki padişah V. Murat’ın kızı Pakize Sultan ile evlendirmiştir ve Pakize Sultan da bu yolculukta kocasına eşlik etmektedir. Adada ise genç ve milliyetçi Osmanlı subayı Kolağası Kâmil, onun âşık olduğu adalı Zeynep ve her şeye yetişmeye çalışan Vali Sami Paşa ile güzel sevgilisi Marika vardır. Karantina yasaklarına itaat edilmesi için çaba harcayan bu insanların vebayla, adadaki geleneklerle ve sonunda birbirleriyle ve ölüm tehditleriyle savaşının ve yaşadıkları aşkların hikâyesidir.” Kaynak: YKY Yayınları Veba Gecesi Tanıtım yazısı.

Nisan Ayının Alıntısı: Orhan Pamuk- Sessiz Ev

Birlikte karşılıklı iki kişi susarsın da bazen karşılıklı konuşmaktan daha anlamlı olur bu sustukların…

YKY YAYINLARI- sayfa 146