Kaçışın Sonu: Neon Genesis Evangelion

Netflix’in, kütüphanesindeki anime içeriğini genişletmeye başlamasıyla gerek eski gerekse yeni yapım animeler gündemi oluşturmaya başladı. 1995 yılında yayınlanan ve yayınlandığı dönemden itibaren etkisiyle büyük kitleleri peşinde sürüklemiş Neon Genesis Evangelion da Netflix’in kütüphanesinde yer aldı. Netflix’in bu hareketiyle Neon Genesis Evangelion, eski izleyicisini aynı eskisi gibi heyecanlandırmayı, yeni izleyicisini ise uzun bir sorgulama ve yüzleşme seansına almayı başardı.

Hideaki Anno’nun yönetmenliğini yaptığı anime, kıyamet sonrası bir atmosferde geçiyor. Animenin en dış katmanında, Havariler olarak bilinen varlıkların Dünya’ya çarpmaları ve gerçekleştirdikleri saldırılar karşısında askeri bir kuruluş olan NERV’ün, geliştirdiği Evangelion’lar ile bu varlıklara karşı koymasını izliyoruz. Bir alt katmanda ise, animenin ana karakteri Shinji Ikari’nin Evangelion pilotu ve öğrenci kimliğinden, Evangelion projesinin başındaki babasından ve kendinden kaçışını görüyoruz. En iç katmanda, felsefi, psikolojik ve dini temalar açısından zenginliği keşfedilen; Hıristiyan, Kabalist ve Budist inançlarına atıflarda bulunulan, yoğun bir anime olmasıyla da birçok araştırmaya konu olduğu biliniyor.

Neon Genesis Evangelion’un basit cümlelerle oluşturduğu etkili anlamlar, animeden alıntılarla yazının devamında sizleri bekliyor.

“Büyümek, başkalarına tekrar tekrar yaklaşıp uzaklaşarak birbirinin canını yakmayacak mesafeyi bulmak demektir.”

“Karanlıktan korkan insanlar ateşle karanlığı dize getirip hayatta kalmıştır. Acaba insanlar bu yüzden mi diğer canlılardan farklı?”

“Mucizeler ancak onları gerçekleştirdiğinde değerlidir.”

“İnsanlar hayatını yalnızca mutlu anları yaşamayı seçerek geçiremez.”

“Şarkılar kalbi zenginleştirir.”

“İnsanlar yalnızlık hissinden asla kurtulamazlar. Ama bunu unutabilmeleri sayesinde yaşamaya devam ederler.”

“Sen, sensin. Fakat sen ile sen olan şeyler arasında bir ayrım var.”

Exit mobile version