Eğitim ve felsefe alanında çalışmaları ile tanınan Jules Payot, uzun yıllar biriktirdiği tecrübesini ve çalışmalarını bu kitapta toplamış ve henüz vakit varken bizlere irademizi nasıl kontrol edebileceğimizi tane tane anlatmıştır. Bu alanda sayısız eser olmasına rağmen en çok bilinen sayılı kişisel gelişim kitaplarındandır.
Kendi kendimize uydurduğumuz bahaneleri çürüterek işe başlar, örneğin isteksiz olmayı veya kaderimizin önceden yazılı olduğu düşüncesini. İlk önce bizi yolumuzdan edebilecek düşünceleri kırmaya çalışır ve bunların üzerine düşüncelerden oluşan bir yapı kurar. Bu yapı ile kendini düzeltmek için önemli adımlar atan bir çok insan bu kitabı yanından asla ayırmak istemez. Hatta önemli yazarlarımızdan olan Cemil Meriç ”Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.” demiştir.
Disiplinin yanı sıra bize mücadele edilecek düşmanları şu şekilde sıralar: şehvet, kötü arkadaşlar, tembellik bahaneleri. Bunları yenip harekete geçmenin kolay olmadığını belirtse de, bu düşmanların bizim kararlılığımızın yanında zamanla ufalacağını ve irademizin sağlamlaşacağını anlatır.
Çalışmanın bizi yormasının yanı sıra başlı başına bir mutluluk kaynağı olduğuna değinen Payot, ”Gerçek zevk, çabada gizlidir.” der. Akıp giden zamanın içerisinde yuvarlanmaktan ziyade, ortaya bir şeyler koymanın gerekliliğini aşılar ve ekler;