Harun Tekin’den Doğum Gününe Özel Online Konser

Mor ve Ötesi Harun Tekin

Ülkemizin sevilen ve çok takip edilen müzik grubu Mor ve Ötesi’nin solisti Harun Tekin farklı bir etkinliğe imza atıyor. Sanatçı doğum günü olan 28 Haziran Pazar günü online konser etkinliği düzenleyecek. Yaşadığımız pandemi günlerinde canlı yayınlara, konserlere, pek çok etkinliğin internet üzeriden olmasına epey alıştık. Çeşitli mecralarda pek çok sanaçtı ücretsiz ya da sponsorlu online konserler verdi fakat Harun Tekin olaya farklı bir açıdan yöneliyor. Müzik sadece eğlence değil ciddi bir çalışma alanı. Her sektörde olduğu gibi verilen emek sonucu karşılanması gereken bir maliyet var. Ülkede ve dünyada meydana gelen her üzücü gelişme de ilk önce müzik sektörü yara alıyor. Sahnede gitar çalandan, ışık-ses emekçilerine herkes maddi kayıplar yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Mert Fırat’ın kuruculuğunu üstlendiği ülkenin dört bir yanından kişilerin ihtiyaçlarını doğrudan karşılama gayesi güden “İhtiyaç Haritası” platformu bu konuya dikkat çekmek ve sanat emekçilerine destek olmak amacıyla “Festtogether Evde” etkinliğini online gerçekleştirmişti. Gün boyunca birbirinden değerli müzisyenlerin yer aldığı müzik ve sanat dolu etkinlik boyunca izleyicilerden gelen destekler sayesinde toplamda 344.090 adet ihtiyaç karşılanmıştı.

Harun Tekin de doğum gününde içinde yer aldığı sektör emekçileri için elini taşın altına koyuyor. İlk kez biletli bir online konser düzenleniyor. Oldukça uygun düzeyde belirlenen bilet gelirleri müzik emekçilerinin ihtiyaçları için “İhtiyaç Haritası” platformu ile paylaşılacak. Yaklaşık 75 dakika sürmesi planlana etkinliğe yalnızca bilet alanlar myopenstage.com adresinden katılabilecek. Biletix üzerinden alabileceğiniz biletlerle siz de bu özel etkinliğe katılabilir ve hayatımızın her yerinde olan müziği yüreğimize taşıyan süreçte emek veren tüm güzel insanlara hak ettikleri değeri vermek adına sunulan bu fırsatı değerlendirebilirsiniz.

Harun Tekin’in konu ile ilgili açıklamasını aşağıda paylaşmayı uygun görüyorum. Hem birinci ağızdan etkinliğin amacı ve detaylarını öğrenelim hem de önümüzdeki günlerde görebileceğimiz önemli bir kilometre taşı olarak gördüğüm bu atılımın doğuşuna birlikte şahit olalım. Bu vesile ile yeniden hayatımızın en neşeli en kederli her anında kulaklarımızda olan melodilerin görünen görünmeyen tüm kahramanlarını saygıyla selamlayalım.

Salgın döneminde canlı performanslar konusunda söylemek istediğim bir kaç şey var. Canlı performanslara dair modellerden ülkemizde en sık görülenler;

1-Biletli etkinlik

2-Sponsorlu etkinlik

3-Devlet/belediye/stk destekli himayesinde etkinlik. Zaman zaman bunların ikili ya da üçlü kombinasyonları da oluyor.

Bu üç yolun da aslında faydalı ve gerekli olduğunu düşünüyorum fakat 2 ve 3’teki sorunlarla çok uğraşırken 1’le ilgili pek konuşmuyoruz. Dediğim gibi her iki modelin de mutlaka faydaları var ve iyileştirilerek devam etmeliler. Ancak 1(biletli konser) tamamen atlandığı zaman, konser veya performans bilet alınan bir etkinlikten, bedava katılınması doğal olan bir etkinliğe dönüşüyor. insanlara bir etkinliği bedelsiz sununca, sunduklarımıza ve sunanlara bir fayda sağladığımız ortada. Ancak bunu başka yöntemlerle desteklemeyince özellikle müziğin ve tüm sahne sanatlarının sanki dünyevi dertleri, borcu, kirası, çoluğu çocuğu olmayan insanlarca icra edildiği gibi bir his yayılıyor toplumda. bütün fikri emek alanları için geçerli olmak üzere biraz “Sahne önünde” “ekranda” “spot ışığı altında” olmak derhal “zaten maddi sorunu olamaz” şeklinde bir izlenime yol açıyor.

Bu tepeden tırnağa yanlış. Müzik ve eğlence endüstrisinin görünen kısmının bile çok büyük bölümü orta ya da alt düzeyde&düzensiz gelir sahibi, tasarrufu yok ile çok az arasında değişen, kirada oturan insanlar, görünmeyen kısmına ise hiç girmeyeyim.

Hepsi birden bir anda çözülemez ama bir kısmı nasıl çözülür diye düşünürken buralara geldik. Şimdi dijital dünyada da konserler var ama modellerden biri eksik; burada da sponsorlu modeller var ama sanatçının internette paylaştığı performansla izleyicinin bilet alarak ilişki kurduğu yollar henüz yok denecek kadar az ya da yetersiz. Bu yetersizliğin temel sebeplerden biri sanıyorum sanatçıların bu konulardan bahsetmek istememesi: iletişimi zor biraz da büyü bozan bir şeydir sahnedeki insanın sahnede olabilmesini sağlayan süreçlerden bahsetmesi. Ama ne kadar süreceği belli olmayan bir dönemde, popüler veya değil tüm “icracılar” (“performers”) bir noktada emeklerinin çoğunu bedelsiz paylaşmanın sürdürülebilir olmadığını fark edecektir. Bu konuyla ilgili bir deneme yapmak istiyorum. Sonuçları öngörülemeyen ve yapmamanın belki de daha rahat olacağı bir şey. Ama fazlasıyla denemeye değer buluyorum ve bunun benzer modellerle pek çok sanatçı/icracı hatta organizatör ve mekan için örnek teşkil edebileceğini düşünüyorum. Zaten dünyada da örnekleri var.

Benim bildiğiniz gibi Mor ve Ötesi dışında devam eden bir solo müzik kariyerim yok, grubuma da tutkunum ve umarım yeni albümler dahil pek çok şeyi birlikte paylaşacağız. Ama bunu önce kendi üstümde denemem lazım. Eğer bu modelin ilk denemesinden anlamlı sonuçlar çıkarsa bunu nelerin takip edebileceğine dair birkaç fikrimiz var.

Biletli bir online canlı performans kararına bu düşünceler eşliğinde ulaştım. Biletler biletix’te. Çok da makul bir bilet fiyatı var, gelirini ihtiyaç haritası ile paylaşacağız ve hafta boyunca çeşitli yayınlara, mecralara konuk olup bizde ve dünyada çıkış yolları arayan müzik sektörünün konularını dinleyicinin gündemine getirmeye çalışacağım. Etkinliği de 28 Haziran akşamına koyduk çünkü doğum günümü şarkı söyleyerek hepimiz için alternatif bir yolu deneyerek ve birbirimizle uzaktan da olsa buluşarak kutlamak güzel olur diye düşündüm. Konser myopenstage.com adresinde olacak. Sevdiğim, bana etki eden birer hediye gibi gördüğüm şarkıları akustik gitarımla çalıp söyleyeceğim. Olabildiğince iyi bir ses, görüntü ve canlı yayın için test tamamlandı.

“Mükemmel iyinin düşmanıdır” diyerek güzel şeylere vesile olması dileğiyle, huzurlarınızda “Hediyeler”

@harun_tekin
Exit mobile version