Modern Türk Edebiyatının önemli isimlerinden sayılan Barış Bıçakçı’ya gelin biraz göz atalım.
Edebiyat kariyerine Hüseyin Kıyar ve Yavuz Sarıalioğlu ile birlikte, Ocak 1994 ve Ekim 1997 tarihlerinde iki şiir kitabı yayımlayarak başlayan Barış Bıçakçı’nın bu kitaplarının maalesef baskı hali bulunmamakta. Şiirleriyle Gülten Akın ve dahi birçok eleştirmenden olumlu eleştiriler almasına rağmen şair gömleğini bir daha giymemek üzere çıkarmış oldu, bu iki şiir kitabıyla. Ferit Edgü’nün öyküde ‘küçürek öykü’ olarak yeni bir tür ortaya koyması gibi Barış Bıçakçı da şiiri bıraktıktan sonra roman alanına yönelerek bize romanda yeni bir tür sundu diyebiliriz sanırım, zaman bize bu yeni roman türünün adını ve önemini öğretecek sanırım. Edebiyatta büyük yenilikler yaratan Barış Bıçakçı, ilerde ‘Bıçakçı Edebiyatı’ diye bir akımdan bahsetmemize neden olabilir. Daha şimdiden Modern Türk edebiyatının güzide isimlerinin yazıları Barış Bıçakçı’ya benzetilmekte ve bu isimler Barış Bıçakçı’ya benzetilmekten onur duymakta (bknz. Mahir Ünsal Eriş). Bunların yanında Bizim Büyük Çaresizliğimiz kitabını sinemanın duayen isimlerinden Seyfi Teoman beyaz perdeye uyarladı. Ayrıca Barış Bıçakçı’nın birçok sinema filminin senaristliğinde imzası bulunmakta. Seyrek Yağmur kitabıyla eleştirmenler tarafından biraz topa tutulsa da bu yıl çıkan son kitabı Tarihi Kırıntılar ile o kötü talihini tekrar tersine çevirip ne kadar önemli bir yazar olduğunu tekrar kanıtlamış oldu.
İşte Barış Bıçakçı’nın kitaplarından çıkan bazı muazzam alıntılar!
“İki dünya var,” demişti Can’ın babası, birinde biz yaşıyoruz diğerinde şairler.
Tarihi Kırıntılar, Barış Bıçakçı
“Biliyorum. Yine kitaplara gömüleceksin, sayfalarında ikimize rastlama ihtimalinin peşinden giderek deli gibi kitap okuyacaksın ve bu sana iyi gelecek.”
Seyrek Yağmur, Barış Bıçakçı
“Benden okumak için kitap önermemi isteyenlerin, kalbimi de istediklerini sanıyordum. Hala da öyle…”
Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Barış Bıçakçı
“Hayat devam eder. Bazı çiçekler susuzluğa ve unutulmaya dayanır. Hayat her zaman devam eder, bunu herkes bilir.”
Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra, Barış Bıçakçı
“Hareket etmezsen acı üzerinde birikir.“
Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Barış Bıçakçı
“Her şeyin geçip gittiğine, yaşadıklarımızın geçmişte kaldığına kim inandırabilir bizi? Anılarımızı avuç dolusu su gibi her sabah yüzümüze çarpmanın işe yaramayacağına kim inandırabilir?”
Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Barış Bıçakçı
“Bana, insan yalnızca kendini anlayabilirmiş gibi geliyor. O da zaman zaman.”
Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Barış Bıçakçı
“Bir felsefeci ölü bulunduğunda akla gelecek ilk şüpheli elbette kafasındaki fikirlerdi.”
Aramızdaki En Kısa Mesafe, Barış Bıçakçı