Projeniz için fotoğraf ararken elinize bir kutu negatif film geçiyor ve kendinizi asıl işi dadılık olan gizemli bir sokak fotoğrafçısının peşinde buluyorsunuz. İşte John Maloof’un Vivian Maier’ı keşfetmesi böyle oldu.
Vivian Maier, Amerikalı bir sokak fotoğrafçısıydı. Peki, Vivian’ı özel yapan tek şey, çektiği fotoğraflar mıydı?
Vivian Maier, eserleri ölümünden sonra ortaya çıkan bir sanatçı. Fotoğrafların ortaya çıkışı ise John Maloof sayesinde, tesadüfen oluyor.
John, üstüne çalıştığı bir kitap için eski fotoğraf arayışı içindeydi ve Chicago’da bir müzayede salonunu ziyaret etti. Orada karşısına çıkan, içi negatif filmlerle dolu kutu ise hayatına bir yenilik katacaktı. John, kutuyu aldı ve incelemeye başladı. Kutunun üstünde gördüğü “Vivian Maier” ismini aratsa da bir sonuç bulamadı. Kutuyu aldığı kişilerle iletişime geçtiğindeyse öğrenebildiği tek şey, fotoğrafları satan kadının bunu kirasını ödemek için yaptığıydı. John’un ilgisi artmıştı, daha fazla negatife ulaşarak koleksiyonunu genişletti ve artık elinde binlerce fotoğraf vardı.
2 sene sonra John internette bir ölüm ilanı gördü. İlandaki isim Vivian Maier’dı. 1926 yılında doğan Vivian, ardında koca bir arşiv bırakmıştı. 40 yıl boyunca dadılık yapmış ve baktığı çocuklarla tüm gün gezerek sokağı fotoğraflamıştı. Üstelik sadece Amerika’da değil, çeşitli ülkelerde birçok fotoğraf çekmişti. Oldukça gizemli bir kadındı Vivian, çektiği binlerce fotoğraf vardı fakat yıllarca eserlerini gizli tutmuştu hatta, fotoğrafların bir kısmını kendisi bile görmemişti.
“Sanırım hiçbir şey sonsuza dek sürmez. Diğer insanlar için de bir alan açmamız lazım. Bu bir çark. Bindiğinde sonuna kadar gitmek zorundasın. Sonra başkası sonuna kadar gitmek için aynı imkanı bulur ve böyle devam eder.”
John, fotoğrafları Flickr üzerinden yayınladığında büyük ilgi gördü ve fotoğraf toplamayla sınırlı kalmadı; Vivian’ın yanında çalıştığı aileler ile görüştü, büyüdüğü yerleri buldu ve 2013 yılında Charlie Siskel ile “Finding Vivian Maier” belgeselini izleyiciyle buluşturdu.
“Vivian Maier’in Peşinde” belgeselinde Vivian’ı tanıyan ailelere, baktığı çocuklara yer veriliyor. Böylece başkalarının Vivian’ı nasıl gördüğünü, onu nasıl tanıdıklarını bizzat onlardan dinlemiş oluyorsunuz. Belgeselin 1 Oscar adaylığı var ve belgesel, 11 farklı ödül almış.
Yıllarca sanatını ve kendini gizlemiş olan Vivian, şu an bu kadar araştırıldığını ve tanındığını bilse ne düşünürdü acaba?
http://www.vivianmaier.com/ sitesinden, ayrıca daha detaylı bilgilere ve Vivian’ın eşsiz fotoğraflarına ulaşabilirsiniz.