Geçtiğimiz 10 Eylül 2020 tarihinde Amerika’nın Teksas eyaletinde yer alan Dallas North Park Center’da alışılmışın dışında bir heykel sergisi açıldı. Dünyanın çeşitli alanlarda başarılara imza atmış 10 bilim kadının 3D yazıcı ile oluşturulmuş heykellerinin yer aldığı sergide bir Türk bilim kadını da bulunuyor. Astofizik alanında çalışan Burçin Mutlu Pakdil 2017 yılında yaptığı çalışmayla ilk defa çift halka yapılı bir eliptik galaksinin tanımını yapmıştı. Dünya basınında oldukça ses getiren bu çalışmasıyla aldığı pek çok prestjili ödülün yanında 2018 yılında dünyanın en başarılı on genci arasına girdi.
“IF she can see it…THEN she can be it” sloganıyla yola çıkan STEM platformu gerçekleştirdiği proje ile dünyada yer alan pek çok heykelde erkek egemenliğinin varlığına dikkat çekerek dünyada bilim, teknoloji, mühendislik, matematik gibi pek çok alanda başarılı olmuş kadınları onurlandırmayı ve hikayelerini anlatmayı amaçlıyor. Böylece tüm dünyada genç kadınlara isterlerse ne kadar başarılı olabilecekleri konusunda rol model olmuş isimlerin tanınması sağlanacak.
IF/Then segisi türünün en büyük baskılı 3D baskılı projesi olarak dikkat çekiyor. Öyle ki her bir figürün oluşumu için 89 kamera ve 25 projektörün bir araya getirildiği tarama kabinleri kullanılmış. Serginin bütün olarak açılışı Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenmiş olsa da iki ön gösterim etkinliği ile görücüye çıktı. İlk olarak New York City’de Central Park’ta altı heykel 17 Ağustos 2020 tarihinde ziyarete açıldı. İkinci gösterim yeri olarak Teksas eyalatindeki Dallas North Park Center toplamda 10 heykele ev sahipliği yapıyor. 10 Eylül 2020 tarihinde açılışı yapılan 3 Boyutlu heykel sergisi 9 Kasım 2020 tarihine kadar ziyarete açık olacak.
Aralarında polimer kimyacı Roselin Rosario-Melendéz, eğitimci ve entomolog Ronda Hamm, yapısal tasarım mühendisi Sydney Hamilton gibi isimlerin de olduğu 3 boyutlu heykel sergisinde astrofizik alanındaki çalışmalarıyla bilinen Türk bilim kadını Burçin Mutlu Pakdil de yer alıyor. Pakdil serginin haberini sosyal medya hesabından duyurdu:
Burçin Mutlu Pakdil Kimdir?
Dr. Burçin Mutlu-Pakdil, 2009 yılında Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Texas Tech Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra Minnesota Üniversitesi’nden Astrofizik üzerine doktorasını aldı. Galaksilerin yapılarını inceleyerek evrenin şimdiki haline nasıl geldiğini anlamaya çalışmaktadır. 2017’de yaptığı çalışmayla ilk defa çift halka yapılı bir eliptik galaksinin tanımını yapmıştır. Bu çalışması dünya basınında büyük yer almıştır. Üç sene, Arizona Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. Çalışmalarıyla birçok prestijli ödül aldı. 2018’de Dünyanın en başarılı on genci arasına girdi. 2018’de TED Fellow, 2020’de TED Senior Fellow oldu. TED konuşması iki milyonun üzerinde izlendi. Şimdi, Chicago Üniversitesi’nde NSF ve KICP Fellow olarak aykırı galaksiler üzerine çalışmalarına devam etmektedir.
Pakdil’in 2017 yılında keşfettiği, Dünya’dan 359 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan Hoag-tipi galaksi ‘PGC 1000714’ katalog numarasıyla kaşifinin adına istinaden ‘Burçin’in Galaksisi’ adıyla da biliniyor. O yıllarda keşfini Burçin Mutlu Pakdil, “Hoag-tipi gök adalar bildiğimiz gök adaların içindeki oranı %0,1’den daha az” diyerek keşfin ne kadar önemli olduğunu aktarmıştı. Konu ile ilgili detaylı bilgiyi Burçin Mutlu Pakdil’in anlatımıyla Ted video konuşmasından edinebilirsiniz.
Dünya çapında başarıya imza atan ve hikayesiyle tüm genç kadınlara örnek ve ilham olan sevgili Dr Burçin Mutlu Pakdil’i Absürdizi ailesi olarak yürekten tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. Yazarımız Gökçen Aydın tarafından düzenlenen “Kadındır Yapar” serisine yeni bir ismin daha eklenmiş olduğunu gururla buradan duyuruyoruz.