1858 yılında Üsküdar’da doğdu ve yaşamının sonuna kadar Üsküdar’da yaşadı. Ona Üsküdarlı Hoca Ali Rıza derlerdi. Bir sanatçının ruhunu taşıyan ve bu güzel ruhu sürekli yaşatarak besleyen Hoca Ali Rıza, çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan bir insandı. Hayat felsefesini ‘’öldürme yaşat’’ olarak benimsedi. Fareler basan evini terk etmek yerine farelerin çıkış noktasını buldu ve onları besledi. Kişiliği hakkında söylenecek ve anlatılacak çok güzel hikâyeler olsa da Hoca Ali Rıza beyin resimlerdeki başarısından da söz etmek gerekir.
Bir gezgin gibi gezip resim yapan ressam hayata dair her şeyi tuvaline yansıtmıştır. Sanatına kimi zaman ruhunun gördüklerini, kimi zaman gözleriyle şahit olduklarını ya da dingin bir gün de penceresinden izlediği simitçiyi yansıttı.
Natürmort çalışmaları olsa da sanatçı dönemin siyasi koşullarından etkilendi.
Çağının Çok Ötesinde Bir Ressam
Eğitimini Mekteb-i Harbiye-i Şahane’de Osman Nuri Paşa’nın öğrenci olarak sürdürdü. 1884 yılında Teğmen rütbesiyle mezun oldu ve öğrencisi olduğu Osman Nuri Paşa’nın bu sefer yardımcılığına atandı. Başarılı bir öğrencilik hayatı oldu, başarısından dolayı Napoli’ye eğitim alması için yollanması planlandı fakat o yıllarda Napoli’de çıkan kolera salgını nedeniyle bu plan hayata geçirilmedi.
Avrupa’ya hiç gitmedi Miralay Süleyman Seyyid Bey ve Mösyö Gués adındaki bir Fransız ressamdan eğitim alma imkânı buldu. Çalışmaları Sultan II. Abdülhamid tarafından ödüllendirildi. Bazı okullarda resim öğretmenliği yaparak geçimini sağladı.
1914 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’nde Peyzaj öğretmeni olarak görev yaptı. İzlenimci bir ressam olmakla birlikte yazı ve resmin ayrılmaz bir ikili olduğunu savundu. Avrupa sanatını yakından tanıma fırsatına sahip olmasa da eserlerinde batılı bir hava katmayı başardı. Resimleri de mavi ve yeşil rengi ağırlıktadır.