Murathan Mungan “Kırk Oda” kitabıyla bizlere aşina olduğumuz o masalları, hikâyeleri yapıbozumuna uğratarak sunuyor.
Kitabı ilk okuduğunuzda “Bu ne böyle alt tarafı masalı veya hikâyeyi değiştirerek yazmış.” diyeceğinizi şimdiden duyar gibiyim. İlk kez okuduğunuz zaman gerçekten böyle bir izlenime kapılıyorsunuz ama altında yatan o gerçeklikle yüzleştiğiniz zaman bu kitabın mânâsını anlamaya başlıyorsunuz.
Postmodern bir kitap olduğu için karşısında bilgili bir okuyucu olmasını bekliyor. Ne anlatmak istediğini kolay yoldan değil de biraz düşündürterek veriyor bize. Buradaki tüm mesajları tabii ki ben size söylemeyeceğim ama bir kaç ipucu vermeden de geçemeyeceğim.
Masallarda bir kızın kurtulması prense bağlanır hep. Uyuyan Güzel prens öpünce uyanır, Pamuk Prens’i ölümden yine prens kurtarır. Murathan Mungan bu duruma karşı çıkıyor. Bir kadının tamamlanması için illaki bir erkeğe ihtiyacı olmadığını bizlere göstermek istiyor. Şimdiye kadar masallarda fark edemediğimiz fakat bilinçaltımıza işlenen o durumları gün yüzüne çıkarıyor.
Kitabı okumadan önce Murathan Mungan’ın hayatını, postmodernizmi, feminist eleştiri ve marksist eleştiriyi okumanızı tavsiye ediyorum. O zaman kitabı daha iyi anlayacaksınız.
Keyifli okumalar. 🙂