İzlanda yenilenebilir enerji kaynakları absurdizi.com

Ateşin Buzla, Buzun Ateşle İmtihanı: İzlanda

İzlanda Bayrağı absurdizi.com
İzlanda Bayrağı

İzlanda nüfusunun üçte ikisi, ülkenin güneybatısında yer alan Reykjavik’te yaşamaktadır. Ülkenin en büyük şehri olan Reykjavik, aynı zamanda başkenttir.

Reykjavik absurdizi.com İzlanda
Reykjavik


Avrupa’nın en az nüfuslu ülkesi olan İzlanda, 103.000 km² yüzölçümüne sahiptir. Fakat bu alanın sadece %30’u insanların yaşaması için elverişlidir; bunun nedeni ise aktif yanardağlardır.
Kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrili olup Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde, Grönland’ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya’nın kuzeybatısında konumlanan bir ada devletidir. 2019 verilerine göre nüfusu 356.991’dir.
İzlanda konumu absurdizi.com
İzlanda Konumu

Coğrafi konumundan dolayı demiryolu bulunmamaktadır. Avrupa birliği üyesi değildir fakat Avrupa ülkesi olarak kabul edilir.

İzlanda Coğrafi konumu absurdizi.com

Buzun ve ateşin birleştiği İzlanda, volkanik ve jeolojik olarak aktif bir ada olup her yıl turistlerin ilgi odağı olmuştur. Adanın iç kısımlarında lav sahaları ve buzullar içeren bir plato bulunmaktadır. Kuzey Kutup Dairesi’ne yakın olmasına rağmen, ılık bir iklime sahiptir. Bunun nedeni, Körfez Akıntısı’dır. İzlanda’ya bağlı birçok ada ise kutup iklimine sahiptir. Volkanik bir ada olmasından dolayı, kumsallarda siyah kum görmek mümkündür.

Ateş ve buz absurdizi.com

Adaya ilk insan yerleşimi, 874 yılında kabile reisi Ingólfr Arnarson’ın adaya yerleşmesiyle olmuştur. Daha sonra, Norveç halkı başta olmak üzere İrlanda-Gal halkı, İskoç kökenli halk ve İskandinav halkı adaya göç etmiştir. 1262 senesinde Norveç’in himayesi altına giren İzlanda, 14. yüzyılda Norveç’in Danimarka’nın hakimiyeti altına girmesiyle birlikte Danimarka’nın bir bölgesi hâline gelmiştir. Bu durum, 1944’e kadar sürmüş ve o yıl İzlanda bağımsızlığını ilan etmiştir.

İzlanda halkı
İzlanda Halkı

2019 verilerine göre, kişi başına düşen GSYİH 66.944,83 USD olan İzlanda’nın ekonomik faaliyetleri, 20. yüzyıla kadar balıkçılık ve tarıma dayanmaktaydı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra gelen Marshall Planı yardımlarıyla ve balıkçılığın sanayileşmesiyle İzlanda, dünyanın en zengin ve en gelişmiş ülkeleri arasına girmeyi başardı. İzlanda’nın ihracatının %70’i balıktan oluşmaktadır.

Svartıfoss Şelalesi absurdizi.com
Svartıfoss Şelalesi

İşsizlik oranı %0, okuryazarlık oranı %100’dür. 2007 yılında “yaşanabilecek en iyi devlet” ilan edilmiştir. En gelişmiş ve en zengin ülkelerden biridir. Ordusu yoktur, yalnızca ulusal bir polis teşkilatı vardır. İzlanda’da en fazla yaşayan yabancılar Polonyalılar ve Danimarkalılardır. 

İzlanda polisi absurdizi.com
İzlanda Ulusal Polis Teşkilatı

İzlanda, demokratlık ve toplumsal eşitlik konularında örnek ve lider bir ülkedir. Tarihte bilinen ilk parlamento, 930 yılında Vikingler tarafından kurulmuştur; yani İzlanda’da 1100 yıldır demokrasi vardır..

 Althing İlk Parlamento

İzlanda, 861 yılında Norveç halkı tarafından keşfedilmiş ve Norveç’ten gelen Vikingler adaya yerleşmiştir; dolayısıyla birçok İzlandalının soyu 9. ve 10. yüzyılda gelen Viking halkına dayanmaktadır.

vikingler absurdizi.com
Vikingler

Dünya’nın ilk kadın başkanı İzlanda da seçilmiştir. 

Vigdis Finnbogadotti absurdizi.com
İlk Kadın Başkan Vigdis Finnbogadottir

Yenilenebilir enerji kaynaklarından çok sık yararlanan İzlanda neredeyse tüm ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır.  

İzlanda yenilenebilir enerji kaynakları absurdizi.com

9. yüzyılda Vikinglerin getirdiği atlar İzlanda’nın simgeleri haline gelmiştir. Atların İzlandadan dışarı çıkması kesinlikle yasaktır.  

At absurdizi.com
İzlanda Atı

10.000 den fazla şelalesi olan İzlanda’nın en meşhur şelalesi Gullfoss’tur.

Gullfoss Şelalesi İzlanda absurdizi.com

İzlanda ordusu olmadan NATO’ya tek üye devlettir.