Yönetmenliğini ve senaristliğini Céline Sciamma’nın üstlendiği Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi Fransa’da 6 Aralık 2019’da “Portrait de la jeune fille en feu” ismiyle gösterime girdi ve şimdiden 7 ödülün sahibi. Hatta birçokları tarafından filmin hakkında yılın en iyisi diye söz ediliyor.
- César En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
- Cannes Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü
- En İyi Senarist Dalında Avrupa Film Ödülü
- ABD Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği En İyi Görüntü Yönetimi Ödülü
- New York Film Eleştirmenleri Birliği En iyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
- Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
- Avrupa Üniversitesi Film Ödülü
Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi, 18. yüzyılda Fransa’nın kuzeybatısındaki Breton’da yaşayan aristokrat bir ailenin kızlarının portresini çizdirmek üzere Noémie Merlant’ın canlandırdığı ressam Marianne’ı evlerine davet etmesiyle başlar. Aristokrat ailenin kızı Adéle Haenel’in canlandırdığı Héloise, Milanolu bir asilzade ile evlendirilmek ister ve aile Héloise’nin portresini asilzadeye göndermelidir. Héloise ablasının intiharından sonra bu evlilik için manastırdan getirilir fakat şiddetle karşı çıkar bu duruma. Marianne’den önce gelen ressama poz vermeyip bıktırmış ve ressamın pes etmesine sebep olmuştur.
Héloise portresinin çizilmesini istemediği için annesi Marianne’yi yürüyüş arkadaşı diye tanıştırır. Marianne’nin görevi onu incelemek ve habersizce portresini yapmaktır. Marianne ressam olduğunu gizler. Her gün birlikte yürüyüş yaparlar. Bakışırlar ve bu bakışmalar birbirlerine yakınlaşmalarını sağlar. Marianne onun yüzünü ezberlemeye çalışır. Geceleri de gördüklerini portreye aktarır.
Marianne portreyi bitiririr fakat Héloise’ye yalan söylemeyi kaldıramadığından ressam olduğunu itiraf eder ve portreyi ilk ona gösterir. Héloise resmin onu hiç yansıtmadığı sertçe dile getirince ressamımız portreyi yok eder. Yeni bir portre çizilecektir fakat bu defa Héloise poz vermeyi kabul etmiştir. Bu süreçte aralarındaki bağ kuvvetlenir.
Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi temelde eşcinsel bir aşkı anlatıyor. Fakat filmin alt metninde başka şeyler de var. Mesela Marianne erkek kimliğine bürünmeden, erkeğin fikrine ve bakışına başvurmadan sanat dünyasında var olmaya çalışan bir kadın. Kadınların gücüne ve sanatta varoluşlarına dikkat çekiliyor. Hatta filmin yönetmeni Céline Sciamma filmi tarih boyu erkek isimleriyle işlerini imzalamak zorunda kalan kadın ressamlara adamış.
Filmdeki portreler ise Fransız ressam Hélène Delmaire’e ait. Hélène Delmaire portreler için çekim sırasında günde 16 saat çalıştığını ifade ediyor. Hatta portrenin yaplışını gösteren bazı sahnelerde sanatçının elleri kullanılmış.