Sunay Akın’dan Nazım Hikmet ve Kız Kulesinin Hikayesi
İstanbul’a giden her kişinin hemen hemen ilk durağıdır kız kulesi. Gerek aşk hikayeleri gerek efsaneleriyle yüzyıllardan beri dilden dile dolaşmıştır.
Nazım Hikmet ise edebiyat hayatımızın bir parçası adeta. Piraye’si, Vera’sı, şiirleri … küçükten büyüğe herkesin dilinde.
Peki, Kız Kulesi ve Nazım Hikmet arasında ne gibi bir bağlantı var? İşte cevabı…
1827 yılında Almanya’nın Brandenburg kentinde Karl adında bir çocuk dünyaya gelir. Babası müzik öğretmeni olan Karl, aile içinde baş gösteren huzursuzluklardan dolayı bir Fransız yetimhanesine gönderilir. Daha sonra gemilerde miço olarak çalışır. Hamburg’tan kalkan bir gemiyle İstanbul’a giderken henüz 12 yaşındadır.
Gemi İstanbul’a geldiğinde denize atlayan Karl, Kız Kulesi’ne yüzerek kaçar.
Kendisini kurtaran Kız Kulesi’nin bekçisine gemiye geri dönmek istemediğini söyler. İki ülke arasında küçük bir politik sorun yaşanır. Ama Osmanlı sadrazamı Ali Paşa sorunu çözer ve Karl’ı korumasına alır. Karl, Mehmet Ali adını alır. Mehmet Ali, Kırım, Bosna ve Karadağ savaşlarından sonra 2. Abdülhamit döneminde paşa unvanını alır. Mehmet Ali Paşa, 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması’nda Osmanlı’yı temsil eden üç kişiden biri olur.
Almanca, Fransızca, Yunanca, Farsça ve Arapça dillerinde şiirler yazan Mehmet Ali Paşa’nın dört kızı olur. Paşa’nın Leyla adındaki kızının da bir kızı olur; Celile.
Celile bir erkek çocuk doğurur: Şair Nâzım Hikmet!
Karl’dan Nazım’a uzanan hikâyenin gösterdiği gibi, Kız Kulesi’nin her zaman hikâyeleri vardır. Eğer Kız Kulesi Karl’ı kurtarmasaydı, Nazım olmayacaktı.