Doğa, hayatımızın en önemli bir parçasıdır. Yüzyıllar boyu insanlar hayata dair her şeyden ilham kaynağı olarak görmüştür. Sanat da bunlardan birisidir. Geçmişten günümüze ressamların diğer yarısı olmayı başarmıştır. Doğa ile Sanat adı altındaki başlığımızda ressamların ilham kaynaklarından örnekler göstereceğiz.
1) İvan Aivazovsky (İtalya’da Sisli Sabah) 1864.
Resimlerinde çok fazla gemi unsuruna yer veren Aivazovsky, gemi ve insanların denizle ilişkilerini sağlayan bir araç olmasını bağdaştırmış olabilmekle birlikte gemi, tekne vb. resminde insanların zor hayat sürecini de anlatmış olabilir. Burdaki çalışması bana mücadeleyi hissettirdi. Aivazovsky, resimleriyle doğayı iç içe geçirmesiyle birlikte 6000’e yaklaşan eseri olduğu söylenmektedir.
2) John Atkinson Grimshaw (Park Kapısında) 1878
Grimshaw, gün batımı, ay ve manzara resimleriyle tanınmıştır. Yaptığı resimlerde koyu renkler ağırlıklı olup hüzün dolu olduğunu görüyoruz. Resim tarzını ve konularında çok az değişim yapmıştır. Kısacası doğayı hüzünle harmanlayıp önümüze sunuyor. Bu resminde sanki içimde bilmediğim bir karanlığa sürükleniyormuş hissine kapıldım diyebiliriz.
3) Aleksey Savrasov (Akşam) 1870.
Savrasov, realizm akımından etkilenen ressamlardandır. Rus manzara ve lirik manzara kategorisinin yaratıcısı olarak biliniyordu. Resmini son derece basit gösteren Savrasov, kıştan bahara geçişi duygusal olarak işledi. Savrasov’un bu eseri çok sıradan ama bir o kadar da insanın içini ısıtan bir çalışma olduğunu düşünüyorum 🙂
4) Vasily Polenov (Büyümüş Gölet) 1879.
Polenov, gerçekçi geleneğinde manzara resimlerinde örnekler vermiştir. O insanların günlük hayatındaki doğanın sessiz bir şiir halini yansıtmaya çalıştı. Sanat ve doğayı renk havası katan ilk Rus sanatçılardan birisidir. Büyümüş Gölet eserinde gerçekten de bir şiir havasını inkar edemeyiz. Sanki resmin (doğanın) bize bir şeyler söylemek istiyormuş gibi bir havası bürünmüş.
5) Maurice Denis (Cennet) 1912
Denis, sembolizm akımından etkilenen sanatçılardan birisidir. Denis, dinsel ve duvar resimleri haricinde manzara ve figürlerde yer almaktadır. Ona göre resim, uyum içerisinde olan renklerle boyanmış bir yüzeydir. Buradaki resimde de renklerin ve doğanın uyumunu rahatlıkla görüyoruz. Sadece renkler değil; tabiat, çocuklar ve resmin atmosferi de bir müzikal havasında duruyor.
6) Caspar David Friedrich (Kış Manzarası) 1811
Friedrich, sanatında romantizm akımının etkisinde kalmıştır. Alegori peyzajları, sabah sisi ve ağaçlar sık kullandığı imgelerdir. Doğal dünyaya öznel ve duygusal yanıt vermeye çalışmıştır. Kış Manzarası eseri bana bir terk edilişi anımsattı. Ya da sanatın her tarafındaki kış imgesi gibi beyazlar içinde bir karadır.