Pepsi Nasıl Zamanının En Büyük 6. Donanmasına Sahip Oldu?
Soğuk savaş yıllarında, ABD başkanı Eisenhower’ın, Sovyet vatandaşlarına, kapitalizmin komünizmden daha iyi olduğunu anlatmak için bir proje araması sonucu olarak 1959 yılında, Amerikan Hükümeti, Moskova’da “Amerikan Ulusal Fuarı” açmaya karar verdi. O zamanlar başkan yardımcısı olan Richard Nixon’ı bu işle görevlendirip Rusya’ya yolladı. Nixon, fuar esnasında SSCB başkanı Khrushchev ile muhabbet ederken, yanlarında bulunan Pepsi’nin pazarlama müdür yardımcısı olan Donald M. Kendall, Rus başkanın sıcaktan terlediğini fark etti ve ona bir bardak Pepsi sundu. Yukarıdaki fotoğraf o andan alınan bir karedir. Ve o zamanlar için, Pepsi adına büyük bir PR başarısına damga vurmuştur.
Aradan yıllar geçti. Donald Kendall artık Pepsi’nin başkanıydı. Nixon’da ABD’nin başkanı olmuştu. Kendall, Nixon ile arkadaşlıklarını kullanarak Sovyetler Birliğinde Pepsi satmanın yollarını arıyordu. 1972 yılında Sovyetler ve Pepsi arasında anlaşma neredeyse imzalanmak üzereydi. Pepsi, Sovyetler Birliği’nde satılan ilk batı ürünü olacaktı, fakat Rusların ruble harici bir parası yoktu ve ruble ulusalarası piyasalarda geçerli bir para birimi değildi. Bunun üzerine trampa yaparak Pepsi’ye ödemeyi para ile değil votka ile yapacaklardı. Ülkede satılan votkanın büyük kısmı zaten hükümet tarafından üretiliyordu ve Stolichnaya votkası ile ödeme yapılmasına karar verildi.Anlaşma sonucu Pepsi, Sovyetler Birliği’nde satılan ilk batılı ürünü oldu.Ellerinde çok fazla miktarda votka olan Pepsi ABD’de alkollü içkiler pazarına girdi, çünkü artık elinde satacak çok miktarda votka bulunuyordu.
1989 yılında,Sovyet halkı Pepsi’yi sevmişti fakat ilk anlaşmanın süresi bitmek üzereydi iki taraf da anlaşmayı yenilemek istiyordu ama yine bir sorun vardı, Pepsi 3 milyar dolarlık bir pazara ulaşmıştı ama Rusların elindeki votka bu parayı ödemeyi karşılamıyordu.
Ruble uluslararası piyasalarda geçerli olmadığı için Ruslar soğuk savaştan birikmiş askeri malzemeler ile ödeme yapmayı teklif etti. Pepsi anlaşmayı kabul etmek zorunda kaldı çünkü Sovyetlerin ellerinde önerebilecek başka bir teklifleri yoktu. Anlaşma sonucunda Sovyetler, Pepsi’ye 17 dizel deniz altı, 1 krüvazör, 1 destroyer, 1 fırkateyn verdi ve bunun sonucunda Pepsi bir anda Dünya’nın en büyük 6. Donanmasına sahip oldu. Daha sonra bu gemiler İsveç’e götürülüp hurda parasına satıldı.
Bu durum üzerine Pepsi başkanı Donald Kendall, ABD ulusal güvenliğine “gördüğünüz gibi Rusları sizden daha iyi silahsızlandırıyoruz”diye açıklama yaptı.