Yapay zeka, görüntüleri yükseltmek ve çözünürlükleri artırmak için zaten kullanıyor, bunu hepimiz biliyoruz. Peki ya bunu dünyada bilinen ve hayatta kalan (korunan) en eski filmlerden birini yenilemek için uygulamaya ne dersiniz? Tam olarak 124 yıllık sessiz bir film için. YouTuber Denis Shiryaev, Lumière Brothers’ın La Ciotat İstasyonu’ndaki The Arrival of a Train filminde yapay zekayı kullandı ve 1896 filmini 4K 60 fps videoya dönüştürdü.
1896’da piyasaya sürülen L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat, sahip olduğumuz en eski film yapım örneklerinden biridir. Filmin 1986’da para karşılığında gösterilmesi, sinema endüstrisinin doğuşu olarak değerlendirilmektedir. L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat başlıklı filmin prömiyeri Ocak 1896’da yapıldı. Belki de bununla ilgili şehir efsanesini biliyorsunuzdur. Film ilk gösterildiğinde, seyircilerin kendilerine doğru gelen bir trenin hareketli görüntüsünden korktuğunu söyleniyor. İddiaya göre çığlık atmaya başladılar ve sinemanın arka tarafına koştular. Bu hikayenin doğru mu yoksa sadece sinema efsanesi mi olduğu belli değil, ancak bu basit filmin potansiyel olarak gelmiş geçmiş ilk korku filmi olduğunu düşünmek eğlenceli.
Projenin sahibi Denis Shiryaev’in bizlere sunduğu yeni çekimini izlerseniz, siyah beyaz çekilen modern bir film olarak karşımıza çıkıyor. Giysiler ve trenin kendisiyle ilgili ayrıntılar kolaylıkla seçilebilir; her şey sorunsuz ve senkronize çalışır ve uzak mesafeleri görebilirsiniz.
Denis, kullanımı herkese açık olan Gigapixel Al ve Dain uygulamalarını kullandı. Görüntüleri yükseltmek ve netleştirmek için Gigapixel Al kullandı. Gigapixel Al, Topaz Labs tarafından fotoğrafçıların detaylarını kaybetmeden resimlerini yüzde 600 oranında yükseltmelerine yardımcı olmak için geliştirdi. Dain programı ile de ana kareler arasında kareler ekleyerek kare hızını artırmak için kullandı.
L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat’ın 1896’da yayınlanan hali:
L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat’ın yapay zeka tarafından 4K ile restore edilmiş hali:
Bunun gibi deneyler son derece umut verici ve tüm dünyadaki arşivlerdeki eski görüntüleri dijitalleştirmek için fazlasıyla faydalı olabilir.